Jak pečovat o boty

Jakmile si přinesete boty z obchodů domů, věnujte chvilku jejich péči. Kožené jsou sice ošetřené z výroby, ale výživa a impregnace jim určitě neuškodí. Kvalitní péče o boty před prvním prošlápnutím zajistí lepší odolnost proti vodě i nečistotám, a jednoznačně prodlouží jejich životnost.

Boty z kůže, syntetiky a ostatních materiálů

1) Hladká přírodní useň potřebuje pravidelnou a důkladnou péči. Na odstranění nečistot použijte suchý nebo vlhký hadřík a boty pořádně vysuště. Jakmile jsou boty suché, nanaste vhodný krém a boty naleštěte. 

2) Nubuk a velur (semiš) neboli broušená kůže. Tento typ usně je lepší očistit gumovým kartáčkem. Kůže se nekrémuje a velmi důležité je impregnace, která zajistí vodoodpudivost i odolnost vůči špíně.

Pro všechny druhy kůže je určena impregnace ve spreji. Zabrání pronikání vody i usazování nečistot. Každá další údržba či čistění pak budou jednodušší.

Použivejte napínáky. Pokud nemáte kožené boty na nohou, měli by být na napínáku. Ideálně z cedrového dřeva. Napínák pomáhá udržet původní stav obuvi a lehce ji vysušuje.

3) Syntetické materiály otřete vlhkým hadříkem a vysušte. Následně ošetřete vhodným přípravkem na syntetiku.

4) Textilní boty čistěte suchým kartáčem a při větší nečistotě vlhčeným hadříkem. Po usuštění  ošetřete impregnací na textil. Boty nikdy neperte! 

5) Boty s voděodolnou membránou otřete vlhkým hadříkem nebo kartáčkem. Nechte je vyschnout a teprve pak naneste impregnaci.

Podívejte se na vhodné přípravky pro ošetření obuvi.

Nevíte si rady? Zeptej se nás na prodejně, telefonicky nebo e-mailem. Rádi vám poradíme. Není nic horšího než si zničit nové boty špatným ošetřením.